Onkelinx: "Rookverbod eetcafés moet er komen"

Minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx (PS) kan leven met een uitstel van een algemeen rookverbod in cafés. PS-voorzitter Elio Di Rupo had op zijn blog geschreven dat hij het rookverbod in kleine cafés niet onmiddellijk wil omdat dat in tijden van crisis banen zou kosten.

In de Kamer kwamen de parlementsleden eerder tot een moeizaam compromis, waarbij vanaf januari volgend jaar roken verboden wordt in alle horecazaken, behalve in cafés waar geen eten geserveerd wordt. De Senaat ging twee weken geleden nog een stapje verder en keurde met een wisselmeerderheid (de meerderheidspartijen CD&V, CDH en PS en oppositieparijen Groen!, Ecolo en N-VA) een volledig rookverbod vanaf 1 januari 2012 goed.

PS-voorzitter Di Rupo draait nu echter zijn kar. Hij liet gisteren weten dat hij tegen zo'n snelle invoering is, omdat het te veel banen zou kosten in de horeca. Partijgenote en minister van Volksgezondheid Onkelinx (foto links) kan daarmee leven, maar wil wel dat de overgangswet - een rookverbod dus in cafés waar eten geserveerd wordt - tijdig goedgekeurd wordt. Want doordat de discussie blijft aanslepen, dreigt ook de invoering van dat verbod in januari uitgesteld te worden.

De vicepremiers zeiden vanochtend na afloop van het kernkabinet dat wetgeving op kleine biercafes een zaak van het parlement is. De komende dagen gaan de meerderheidspartijen een akkoord uitwerken. Open VLD en CD&V zeggen dat ze het liefst geen wisselmeerderheid meer hebben zoals in de Senaat. Open VLD is alvast blij met de steun van Di Rupo. "Elio Di Rupo heeft heel goed begrepen dat een hele hoop mensen die nu een inkomen hebben omdat ze leven van die kleine horeca-uitbating , waarschijnlijk in de moeilijkheden gaan geraken", zegt Guy Vanhengel.