Pieterburen overspoeld door zieke zeehondjes

De zeehondencrèche in Pieterburen, in het noorden van Nederland, wordt overspoeld door jonge zieke zeehonden. Momenteel zitten er ongeveer 110 zeehonden in het opvangcentrum, het dubbele van het normale aantal rond deze tijd.
(archieffoto)

"Ze spoelen aan als wrakhout", zegt eigenares Lenie 't Hart in de Nederlandse krant De Telegraaf. "In de duinen, onder het zand, overal vinden mensen jonge zieke zeehonden."

De oorzaak voor het hoge aantal zieke dieren is nog niet duidelijk. "Het zou kunnen komen door een tekort aan vis, waardoor jonge zeehonden verder op zee moeten gaan zoeken", zegt 't Hart. De jonge dieren zijn daar echter nog niet sterk genoeg voor met het gevolg dat ze "compleet apathisch" aanspoelen.

Het opvangcentrum heeft niet voldoende plaats voor zoveel zeehonden, maar panikeert niet. "We zijn er door de jaren heen goed in geworden om van niets iets te maken", zegt 't Hart. "We zijn nu bezig een loods in te richten met de badkuipen die we eerder dit jaar kregen na onze oproep in de media."

Maar een gebrek aan ruimte is niet het enige probleem. Het centrum heeft ook een tekort aan vrijwillig personeel en specialisten die de zieke zeehonden kunnen voeren. Veel mensen hebben zich al aangemeld, onder andere personeel van dierenambulances, maar voor specialisten zal Pieterburen een beroep doen op een opvangcentrum in San Francisco, in de Verenigde Staten. Binnenkort komen Amerikanen tegen kost en inwoning naar Nederland om hun collega's in Pieterburen bij te staan.