Voor Kerstmis? Een cadeaubon graag!

Creatieve cadeaukopers zijn eraan voor de moeite. De cadeaubon is het meest gegeerde geschenk onder de kerstboom dit jaar. Wie zo'n bon wel ziet zitten, kan zich in de handen wrijven, want de bonnen worden allicht het meeste gegeven cadeau.

De populaire cadeaubon is iets typisch Belgisch, zo blijkt uit een onderzoek van het bureau Deloitte in 17 landen uit West- en Oost-Europa en in Zuid-Afrika. In geen enkel ander land staat de cadeaubon eerst op het wensenlijstje.

Volgens het onderzoek zou een Belgisch gezin gemiddeld 580 euro uitgeven voor eindejaar. In dat bedrag zitten de cadeaus, de versiering en het eten op de feestdagen. Dat bedrag ligt iets lager dan vorige jaren, maar niet veel. In andere landen houden de inwoners de knip iets wel steviger op de beurs in vergelijking met vorige jaren.

De Belgen zouden wel minder cadeaus kopen, gemiddeld 8. Maar het bedrag per geschenk gaat wel omhoog, gemiddeld 39 euro per cadeau.

Uit het onderzoek blijkt ook dat veel Belgen nog "traditionele shoppers" zijn en graag de winkels afschuimen voor cadeaus. Zo'n 57 procent zou enkele of al zijn cadeaus op internet kopen. Dat lijkt veel, maar in vergelijking met andere Europese landen is dat maar ondermaats, stelt Deloitte. Dat komt vooral omdat 65 procent van de Belgen niet tevreden is met het aanbod van online-winkels.

Wat krijgt u het liefst?

 1. Cadeaubonnen
 2. Contant geld
 3. Boeken
 4. Kleding/schoenen
 5. Cd’s/muziek
 6. Cosmetica/parfum
 7. Juwelen/horloge
 8. Reizen
 9. Interieurdecoratie
 10. Tickets (theater/concert/sportwedstrijd)

Wat denkt u het meest te geven?

 1. Cadeaubonnen
 2. Boeken
 3. Cd’s/muziek
 4. Cosmetica/parfum
 5. Kleding/schoenen
 6. Weet niet
 7. Interieurdecoratie
 8. Voedingsproducten/drank
 9. Contant geld
 10. Juwelen/horloge

Deloitte voerde de studie samen met een onderzoeksbureau uit in 17 landen in West-Europa, Oost-Europa en in Zuid-Afrika. Er werd een gelijkaardige studie uitgevoerd in de Verenigde Staten. De respondenten zijn 18 jaar of ouder. Het onderzoek vond plaats tussen eind september en begin oktober 2009. Aan het onderzoek namen 900 Belgen deel.