3 Somalische ministers gedood bij aanslag

In de Somalische hoofdstad Mogadishu zijn bij een bomaanslag op een hotel negentien mensen omgekomen, onder wie drie ministers van de overgangsregering en twee journalisten. Er zouden ook vele gewonden zijn.

Op het moment van de aanslag in het Shamo Hotel was een diploma-uitreiking van de Benadir Universiteit aan de gang. Het hotel zat vol met afgestudeerden, hun ouders en functionarissen toen de ceremonie verstoord werd door een krachtige ontploffing.

"Overal lagen menselijke resten", getuigde een reporter van het persagentschap Reuters. Onder anderen drie ministers van de overgangsregering lieten het leven: de minister van Onderwijs, die van Hoger Onderwijs en de minister van Gezondheid. De minister van Sport raakte gewond. Ook twee journalisten en vier anderen kwamen om het leven. Verwacht wordt dat het dodental nog zal oplopen.

De aanslag is nog niet opgeëist, maar iedereen wijst al meteen in de richting van de Al Shahaab-militie. Somalië wordt al twee decennia lang amper geregeerd. De zogenoemde overgangsregering van Sheik Sharif Ahmed, die door de Verenigde Naties wordt gesteund, controleert slechts een heel klein stuk van het Afrikaanse land, rond de stad Baidoa, van waaruit de overgangsregering bestuurt. In de rest van het land woedt een hevige strijd tussen het leger en de extremistische moslimmilitie Al Shahaab.

De aanslag in het hotel is de zwaarste aanslag sinds anderhalve maand. Midden september kwamen zeventien soldaten van de Afrikaanse Unie om het leven bij een aanslag op een militaire basis van de Unie. In juni werd de minister van Veiligheid samen met dertig andere mensen gedood bij een aanslag in Baladwayne, in het centrum van het land.