Aantal mensen met hoorapparaat stijgt

Het aantal mensen met een hoorapparaat is de afgelopen 5 jaar met 20 procent gestegen. Dat blijkt uit cijfers van het Riziv. Enerzijds valt dit te verklaren doordat er steeds meer oudere mensen zijn, maar anderzijds speelt ook de verbeterde techniek een grote rol.

"De hoorapparaten zijn enorm verbeterd de laatste jaren", zegt oorarts Michael Boedts. "Vroeger waren die enkel zinvol voor mensen die erg slecht hoorden, nu zijn ze ook al zinvol voor mensen die slechts een licht gehoorverlies hebben of die enkel last hebben in omgevingslawaai."

Ook het taboe rond hoorapparaten wordt stilaan doorbroken. Doordat de modellen er esthetischer gaan uitzien, is de drempel kleiner om er één te dragen. "Het dragen van een hoorapparaat wordt minder geassocieerd met oud, maar meer met hightech en modern", zegt Boedts.