Antwerpen krijgt twee fiets-o-strades

De provincie Antwerpen gaat ongeveer 16 miljoen euro investeren in de ontwikkeling van twee fietssnelwegen langs de spoorlijnen Essen-Antwerpen en Antwerpen-Mechelen. Tegen 2012 moeten de fietssnelwegen klaar zijn.

De provincie Antwerpen beheert zelf geen fietspaden, maar ze stimuleert de verdere uitbouw van het bovenlokale functionele fietsroutenetwerk.

Jaarlijks besteedt ze 850.000 euro aan de aanleg van nieuwe fietsinfrastructuur. "Omdat veilige, comfortabele en goed onderhouden fietspaden een absolute noodzaak zijn om meer mensen op de fiets te krijgen, schakelt de provincie de volgende jaren een versnelling hoger en maakt ze telkens bijna 5 miljoen euro vrij voor de aanleg van twee fietssnelwegen", zegt gedeputeerde voor Mobiliteit Inga Verhaert (SP.A).

De fietssnelwegen lopen langs spoorlijn 12 van Essen tot Antwerpen en vanaf het Antwerpse Centraal Station via spoorlijn 25/27 tot in Mechelen. Ze doorkruisen Essen, Kalmthout, Kapellen, Ekeren, Antwerpen, Berchem, Mortsel, Hove, Kontich, Duffel, Sint-Katelijne-Waver en Mechelen.