Bank of America wil steun overheid terugbetalen

Bank of America gaat 19 miljard dollar ophalen bij het publiek. De bank wil daarmee de 45 miljard dollar overheidssteun vervroegd terugbetalen.

Met 19 miljard nieuw kapitaal en de rest uit eigen vermogen kan Bank of America de overheid 45 miljard dollar steun vervroegd terugbetalen.

Het ging om geld uit TARP, het noodfonds dat eind vorig jaar door toenmalig minister van Financiën Henri Paulson werd opgezet. Bank of America ontsnapte grotendeels aan die crisis tot het de noodlijdende zakenbank Merill Lynch overnam.

Nadien bleek het gat bij Merrill Lynch veel groter te zijn dan gedacht en moest BoA toch aankloppen bij de overheid.

Met de terugbetaling wil Bank of America af van de overheidscontrole. Zo zou de bank opnieuw bonussen kunnen uitbetalen aan topmanagers. Eind dit jaar neemt CEO Ken Lewis ontslag. De bank vindt het echter moeilijk om een vervanger aan te trekken en daarom moet die baan wat aantrekkelijker moeten worden. Lewis -die Bank of America al sinds 2001 leidt- wil zijn carrière ook graag afsluiten met een propere lei.