Danneels verwacht afscheid begin volgend jaar

Kardinaal Godfried Danneels denkt dat hij pas begin volgend jaar wordt vervangen als Belgische aartsbisschop. Danneels is vorig jaar 75 geworden en moet met pensioen, maar wanneer juist hangt af van de paus. Danneels zei dat op Radio 1.

Waarnemers hadden verwacht dat de opvolging van Danneels rond Kerstmis zou bekend worden gemaakt, maar de kardinaal zelf denkt dat het iets voor na nieuwjaar zal zijn. "Tussen kerst en nieuwjaar mogen ze dat niet doen want dan is iedereen aan het feest en ik denk dat ze in Rome ook feesten in die dagen", zegt Danneels.

Wie Danneels zal opvolgen als aartsbisschop, is nog niet duidelijk. Er doen verschillende namen van Belgische bisschoppen de ronde, maar het zou ook een buitenstaander kunnen worden.

Als hoogtepunt van zijn 30-jarige carrière noemt Danneels het pausbezoek aan België in 1985. "Meer dan een miljoen mensen hebben zich in België verplaatst om de paus te zien, alhoewel u hem thuis kon zien op uw scherm". Ook het conclaaf in Rome voor de keuze van de nieuwe paus was iets speciaal.

TV-collega Jan Becaus en zijn Franstalige collega Christian Laporte van La Libre Belgique hebben een boek geschreven over de 30-jarige carrière van Danneels als aartsbisschop: In gesprek met kardinaal Danneels.