DSM in Genk wil 16 banen schrappen

Bij het chemieconcern DSM in Genk staan de banen van negen arbeiders en zeven bedienden op de tocht. Dat heeft de directie bekendgemaakt. Volgens de directie is de ingreep noodzakelijk om kosten te besparen en om efficiënter te kunnen werken.

De vakbonden van hun kant zijn het er niet mee eens dat er ontslagen moeten vallen om tot een efficiëntere werkplanning te komen en zullen zich tijdens de onderhandelingen dan ook verzetten tegen de aangekondigde ontslagen.

Directie en vakbonden zitten in de loop van volgende week voor een eerste keer bijeen om een aantal afspraken over de sociale onderhandelingen te maken. Als het van de directie afhangt, zou er tegen eind januari een akkoord op tafel moeten liggen.

Bij DSM werd in december vorig jaar al twee weken economische werkloosheid ingevoerd en tijdens de laatste week van januari van dit jaar één week economische werkloosheid. Dat had telkens te maken met de sterk dalende vraag naar kunststofonderdelen die DSM voor de automobielsector levert. In het bedrijf is momenteel nog altijd een beurtrol van economische werkloosheid van kracht.