Explosie doodt mensen op bus in Damascus

In de Syrische hoofdstad Damascus zouden er drie doden zijn gevallen bij een explosie op een bus. Volgens de Syrische regering gaat het niet om een aanslag, maar de bus is wel erg beschadigd.

De bus met sjiitische pelgrims uit Iran was op weg naar het schrijn van Sayyida Zainab, een kleindochter van de profeet Mohammed. Die tombe in een buitenwijk van Damascus is een populair bedevaartsoord voor sjiieten.

Op een bepaald ogenblik was er een zware explosie in de bus.  

Volgens de Syrische regering zijn er drie doden gevallen en gaat het niet om een aanslag, maar is een band van de bus geëxplodeerd toen de chauffeurs die wilden opblazen. Getuigen hadden eerder echter melding gemaakt van grote schade aan de bus en de omgeving.

Aanslagen in Syrië zijn vrij zeldzaam, maar er zijn wel grote spanningen in het land. Het socialistische Baath-regime steunt vooral op de kleine alawitische minderheid, een tak van het sjiisme, en is tegelijk erg bevreesd voor de soennitische meerderheid.

Syrië is een van de weinige bondgenoten van Iran in de Arabische wereld. De voorbije jaren waren er al eens aanslagen in Damascus. In 2006 poogden soennitische moslimextremisten de Amerikaanse ambassade te bestormen, maar dat mislukte. In de jaren 80 werd een opstand van soennitische moslims met geweld neergeslagen.