Gasramp in Bhopal herdacht met wake

In de Indiase stad Bhopal is een kaarsenwake gehouden voor de slachtoffers van de giframp, die er precies 25 jaar geleden plaatsvond. Toen ontplofte een chemische opslagtank van de Amerikaanse fabriek Union Carbide.

Het dodelijke gas dat zich daarbij verspreidde, kostte meer dan 15.000 mensen het leven. Het is de grootste giframp uit de geschiedenis.

Volgens internationale milieuorganisaties maakt de giframp nog altijd slachtoffers. "Er worden nog altijd kinderen geboren met afwijkingen, zoals een hazenlip en vervormde ledematen", zegt een dokter.

Minstens 100.000 van de zowat 500.000 mensen, die met het gas in aanraking kwamen, lijden vandaag aan chronische ziektes. Veel mensen hebben hersenschade opgelopen of lijden aan allerlei huidziekten, ademhalingsproblemen, oogaandoeningen en vruchtbaarheidsproblemen.

Op het fabrieksterrein is nog niet alle chemische afval opgeruimd. De grond en het grondwater zijn nog altijd vergiftigd. Hoewel de overheid beloofd heeft om drinkbaar water aan te voeren voor de arme bevolking, gebeurt dit niet altijd. Daarom zijn mensen verplicht om toch nog van het besmette water te drinken.

Union Carbide en de regering in New Delhi sloten 20 jaar geleden een schadeovereenkomst van 470 miljoen dollar, maar dat bedrag blijkt ontoereikend. Volgens Union Carbide, dat nu overgenomen is door Dow Chemical Co., is de Indiase regering verantwoordelijk om de grond te saneren en de gezondheidsproblemen aan te pakken.

Vervuiling van de Ganges wordt aangepakt

Naast Bhopal zijn er nog veel vervuilde sites in India. Vandaag raakte bekend dat de Wereldbank India geld zal lenen om de rivier Ganges schoon te maken. De Ganges, een heilige rivier voor de hindoes, is een van de meest vervuilde rivieren ter wereld. Ze is 2.500 kilometer lang en vervuild met chemische producten uit de industrie, pesticiden en rioolafval.