Indonesiër Suparwono langste man ter wereld?

Een 25-jarige Indonesische arbeider zou wel eens Sultan Kösen uit Turkije van de troon kunnen stoten als langste man ter wereld. De Turk meet 2m46, maar de Indonesiër Suparwono is volgens zijn entourage 2m71 groot. Om met de titel door het leven te gaan, moet zijn lengte wel nog officieel worden erkend.

Suparwono's lengte werd pas recent opgemerkt toen één van zijn familieleden buren uitnodigde om foto's te nemen van de uitzonderlijk grote man. Het duurde niet lang voor de Indonesische media lucht kreeg van de reus uit Tri Tunggal Jaya in de provincie Lampung.

“We proberen hem in het “Guinness World Records” te krijgen”, aldus de manager van Suparwono. Momenteel staat de Turk Sultan Kösen nog op de eerste plaats als grootste mens ter wereld. Hij meet 2m46.

Geen normaal leven

Suparwono is best trots op zijn lengte, al brengt die ook geregeld problemen met zich mee, want hij kan naar eigen zeggen geen normaal leven leiden. De man besefte op jonge leeftijd dat hij anders was. “Ik was me op mijn tiende bewust van mijn uitzonderlijke lengte. Ik was toen al de grootste jongen in mijn dorp.”

De Indonesiër hoopte een basketcarrière uit te bouwen, maar na een tijdje bleek dat zijn lichaam niet gemaakt was voor topsport. “Zijn beenderstructuur veroorzaakte problemen. Hij is fysiek niet geschikt om als atleet door het leven te gaan”, vertelt zijn voormalige coach Willy Winoto.

lees ook