Meer Italiaanse troepen naar Afghanistan

Als een van de eerste Europese NAVO-landen zal Italië zijn troepenaantal in Afghanistan gevoelig verhogen. Rome beantwoordt op die manier de oproep van de Amerikaanse president Barack Obama.

Gisteren had VS-president Obama aangekondigd dat de VS 30.000 extra militairen wil inzetten in Afghanistan. Obama had toen ook een bijdrage van de Europese bondgenoten gevraagd.

Volgens de Italianse minister van Defensie Ignazio La Russa zal zijn land het eigen contingent in Afghanistan met 1.000 verhogen tot 3.700 militairen.

Eerder had Groot-Brittannië al eens 500 extra militairen beloofd. Londen heeft nu al 9.500 militairen in Afghanistan. Ook Georgië, Slovakije, Portugal en Polen zouden bereid zijn om enkele honderden manschappen extra te leveren voor de NAVO-vredesmacht ISAF.

NAVO-topman Anders Fogh Rasmussen had gisteren gezegd dat hij tussen de 6.000 en 7.000 militairen extra wil inzetten. Frankrijk en Duitsland, die ook grote contingenten in Afghanistan hebben, wachten liever tot na de Afghanistan-conferentie eind januari om een beslissing te nemen.

Onze regering beraadt zich over een eventuele uitbreiding van het troepenaantal. Een beslissing wordt evenwel pas ten vroegste over enkele weken verwacht. België heeft nu nu al 600 manschappen in Kaboel, Kunduz en Kandahar.