Presidentschap Zelaya definitief voorbij

Het Hondurese parlement heeft met een grote meerderheid tegen de terugkeer van de verdreven Manuel Zelaya gestemd. Zelaya was normaal gezien tot januari president, maar hij werd op 28 juni door een staatsgreep van de macht verdreven.

In een akkoord tussen Zelaya en zijn opvolger Roberto Micheletti dat eind oktober werd gesloten, was vastgesteld dat het congres zich zou uitspreken over de vraag of Zelaya zijn functie opnieuw kon opnemen tot zijn mandaat zou verstrijken, op 27 januari 2010.

Zelaya had 65 stemmen nodig om opnieuw aan de macht te kunnen komen, maar slechts 9 afgevaardigden stemden voor zijn herstel. De stemming bevestigde zo de afzetting van Zelaya zoals beslist werd in een decreet van 28 juni, door de coupplegers opgesteld vlak na Zelaya's arrestatie.

Zelaya zal van de stemming in het parlement niet echt wakker gelegen hebben. De man wilde naar eigen zeggen zelf niet meer terugkeren. De verdreven president zegt dat de stemming voor de presidentsverkiezingen van vorige zondag had moeten gebeuren. Zelaya riep de internationale gemeenschap op om de verkiezingen van zondag niet te erkennen.

Aan die verkiezingen deed Zelaya overigens niet mee, noch zijn opvolger Micheletti. Porfirio Lobo, van de Nationale Partij, won de verkiezingen en wordt op 27 januari de nieuwe president van Honduras. Tot dan blijft Micheletti aan als president.