Rating topbedrijven uit Dubai wordt "junk"

Het Amerikaanse ratingbureau Standard & Poor's (S&P) heeft de kredietwaardigheid van zes bedrijven uit de Golfstaat Dubai herleid tot "junk", vrijwel waardeloos dus. Onder hen zij DP World, de grootste havenuitbater ter wereld.

Het gaat om zes bedrijven die nauwe banden hebben met de overheid van het emiraat Dubai. Onder hen zijn onder meer DP World (de grootste havenuitbater ter wereld), DIFC (het "Wall Street van de Golf") en Emaar Properties (een van de grootste vastgoedgroepen wereldwijd). Emaar is eigenaar van Burj Dubai, de hoogste wolkenkrabber in de wereld.

Over het noodlijdende staatsconcern Dubai World en het vastgoedfiliaal Nakheel wil S&P zich zelfs niet uitspreken. Aanleiding voor de "downgrading" is de weigering van de overheid van Dubai om zich garant te stellen voor de schulden van die bedrijven.

Concreet betekent de junk-status dat de zes bedrijven, net als Dubai World en Nakheel, het nu erg moeilijk gaan hebben om op de internationale obligatiemarkt aan kredieten te komen, tenzij tegen hoge risicorentes.

De beslissing van S&P is een nieuwe zware klap voor de economie van Dubai, dat wilde uitgroeien tot een van de belangrijkste economische centra ter wereld naast New York, Londen, Tokio en Hongkong.

In ons land baat DP World drie terminals uit in de Antwerpse haven. Het gaat om laad- en losplaatsen voor containers en stukgoed in het Delwaidedok, het Churchilldok en Antwerp Gateway in het Deurganckdok.

Dubai leende veel bij Britse banken

Vier Britse banken behoren tot de grootste buitenlandse schuldeisers van het kwakkelende overheidsfonds Dubai World. Volgens The Financial Times gaat het om HSBC, Royal Bank of Scotland, Lloyds en Standard Chartered.

Die zouden samen vijf miljard dollar uitstaan hebben bij Dubai World, dat onlangs uitstel van betaling aankondigde. Samen zouden ze 50 miljard dollar hebben geleend aan de Verenigde Arabische Emiraten.

De toch al erg geplaagde Royal Bank of Scotland zou tussen de een en twee miljard dollar hebben uitstaan bij Dubai World. HSBC, Lloyds en Standard Chartered zouden elk goed zijn voor een miljard dollar. Het gros van de leningen zou zijn verstrekt aan DP World en de vrijhandelszone Jebel Ali, waarvan de kredietwaardigheid net verlaagd is door S&P.

Toch zijn de cijfers niet echt dramatisch en vanochtend zijn de aandelen van de betrokken banken gestegen op de beurs van Londen.