Rusthuis San Diego in Menen definitief dicht

Het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid heeft het rusthuis San Diego in Menen definitief gesloten. Het overnamedossier dat werd ingediend, biedt onvoldoende garanties. Voor de 26 bewoners die op dit moment nog in het rusthuis verblijven, wordt een nieuw onderkomen gezocht.

Op 28 februari moeten alle bewoners een nieuw onderkomen hebben. "Tijd en ruimte genoeg om voor iedereen een oplossing te vinden", zegt administrateur-generaal Chris Vander Auwera van het agentschap.

"Het private rusthuis slaagde er niet in om de noodzakelijke verbeteringen te doen die nodig waren om de kwaliteit van de werking in het rusthuis op te krikken", zegt Vander Auwera.

De procedure tot sluiting werd al op 29 mei opgestart door het agentschap. "Maar de kwaliteit van de dienst- en zorgverlening bleef ondermaats, waardoor ook de veiligheid van de bewoners in het gedrang kwam. Het overnamedossier waarmee de eigenaar op de proppen kwam, was tijdig ingediend, maar voldeed niet. De beslissing tot sluiting is dus definitief."

De OCMW-voorzitter Claude Vancoillie wil eerst zorgen voor de bewoners. "Van de 38 oorspronkelijke bewoners zitten er nog 26 in het rusthuis. We krijgen hier en daar hulp, bijvoorbeeld vanuit Wevelgem, Rekkem en Moeskroen, maar het is algemeen geweten dat elk rusthuis wel een wachtlijst kent. Voor één keer vragen we om een afwijking toe te staan en deze mensen voorrang te geven."