Staking bij Swedish Match in Houthalen

Bij sigarenfabrikant Swedish Match in Houthalen-Helchteren is een staking uitgebroken onder de ruim 400 personeelsleden. Dat gebeurde nadat de directie te kennen had gegeven dat er 20 banen zouden sneuvelen.

Eerder dit jaar werden er al 35 tijdelijke contracten niet verlengd bij het bedrijf. De directie kondigde vandaag aan dat ze zich genoodzaakt ziet om nog eens 20 voltijdse arbeidsplaatsen te schrappen.

Dat is niet naar de zin van de vakbonden. Die schaarden zich unaniem achter de actie van de werknemers. De vakbonden pleiten voor arbeidsherverdelende maatregelen, maar volgens de directie is dat organisatorisch niet haalbaar. "We blijven voortstaken totdat de directie een mandaat krijgt van het moederbedrijf in Zweden of de Zweedse directie zelf met ons komt onderhandelen", aldus vakbondsafgevaardigde Joris Daemen van het ACV.

Bij Swedish Match in Houthalen werken nu nog 300 arbeiders en 160 bedienden.