Vliegtuig op zonne-energie maakt eerste vlucht

De Solar Impulse, een vliegtuig op basis van zonne-energie, heeft vandaag zijn eerste proefvlucht gemaakt. "Na een vlucht van 350 meter, één meter boven de grond, maakte het vliegtuig een gracieuze landing", klinkt het.

"Dit is een ongelooflijk moment", zei bezieler Bertrand Piccard, zoon van de oceanograaf Jacques Piccard en kleinzoon van Auguste Piccard. "Al tien jaar droom ik hiervan. Maar we hebben nog een lange weg voor de boeg." Piccard wil tegen 2012 een reis rond de wereld maken met het toestel

De Solar Impulse is een vliegtuig met zonnepanelen dat dag en nacht zal kunnen vliegen zonder brandstof, alleen aangedreven door de zon. Het ziet eruit als een gigantisch zweefvliegtuigje, maar weegt amper 1.600 kilo.

Een eerste échte vlucht van de Solar Impulse, van 36 uur lang, staat gepland voor het voorjaar van 2010. Tegen 2012 wil de Zwitserse avonturier Bertrand Piccard met het toestel een reis rond de wereld maken.