6 op de 10 boetes nog steeds niet betaald

Vorig jaar werden 6 op de 10 strafrechterlijke boetes in ons land niet geïnd. Dat blijkt uit cijfers van het ministerie van Financiën en het bericht staat in Het Laatste Nieuws.

Concreet gaat het om alle soorten boetes die door een rechter worden opgelegd zoals boetes voor hardrijders, stalkers en drugsdealers.

"De cijfers zijn beter dan in 2007 want toen werd 75% niet geïnd, maar het blijft onrustwekkend", zegt Sabine Lahaye-Battheu (Open VLD). "Het probleem ligt bij de samenwerking tussen de strafrechters, die de straf opleggen, en Financiën, dat de boetes int. Hun samenwerking verloopt te traag en is archaïsch."

Omdat Financiën zelden of nooit deurwaarders inzet om de boetes te innen, liep de schatkist in totaal 90 miljoen euro mis. In april zei minister van Justitie Stefaan De Clerck (CD&V) dat hij wil dat Justitie zelf de boetes int in plaats van Financiën.