"Berlusconi sloot een pact met de maffia"

In Italië heeft een "spijtoptant" van de maffia op zijn proces gezegd dat premier Silvio Berlusconi nauwe banden had met de maffia en dat hij een pact heeft gesloten met de misdaadorganisatie toen hij in de politiek stapte.

Volgens de getuige heeft maffiabaas Giuseppe Graviano, die veroordeeld is wegens aanslagen in Rome, Milaan en Firenze,  gepocht dat hij veel te danken had aan zijn goede contacten met Berlusconi die "samen met anderen het land in onze handen heeft gespeeld".

Hij deed dat op het proces in beroep van de rechterhand van Berlusconi, de Siciliaan Marcello Dell'Utri. Die was eerder veroordeeld tot 9 jaar wegens banden met de maffia.

Volgens de spijtoptant zou Berlusconi in '94 een pact hebben gesloten met de maffia. Hij zou beloofd hebben een aantal voor de misdaadorganisatie ongunstige wetten aan te passen. In ruil zou de maffia geen aanslagen meer plegen. De aanslagen vonden plaats toen Berlusconi nog enkel een mediamagnaat was, net voor die in de politiek zou stappen en er een belangrijke rol zou spelen.

De maffiabaas noemde Berlusconi in die dagen "de man van Kanaal 5", een populaire tv-zender van de magnaat.

De Siciliaanse maffia zou zich daarom ook achter de politieke carriere van Berlusconi hebben geschaard. Berlusconi ontkent alles en zegt dat men hem zwart wil maken omdat hij de strijd tegen de maffia heeft opgevoerd. 

Berlusconi ontkent de feiten

Een woordvoerder van premier Berlusconi ontkent intussen in alle toonaarden dat de politicus betrokken is geweest bij contacten met de maffia en bij aanslagen.

Volgens hem zijn de beschuldigingen bedoeld om de regering ten val te brengen en wraak te nemen omdat "de premier op een vastberaden manier afrekent met de maffia".

"Niemand staat verder af van de maffia dan ik", had Berlusconi onlangs nog gezegd. Berlusconi is al herhaaldelijk in opspraak gekomen en naar de rechter verwezen wegens omkooppraktijken en een echtscheiding, maar dat tast zijn populariteit niet echt aan.

Een eventuele band met de alom gevreesde en gehate maffia zou zijn populariteit evenwel erg kunnen schaden.