"Regering stond met de rug tegen de muur"

Volgens Vlaams vice-minister-president Geert Bourgeois (N-VA) was de positie van Dirk Wauters als gedelegeerd bestuurder van de VRT onhoudbaar geworden na de publieke beschadigingen van de laatste dagen. "De regering stond eigenlijk met de rug tegen de muur", zegt hij.

Bourgeois haalde in 2007 als toenmalig minister van Media Dirk Wauters binnen als topman bij de openbare omroep.

Minister van Media Ingrid Lieten (SP.A) wil niet ingaan op de reden voor het ontslag van Dirk Wauters als gedelegeerd bestuurder van de VRT. Ze beklemtoont wel dat het om een gemeenschappelijke beslissing gaat.

De regering gaat volgende week de vacature lanceren voor een nieuwe gedelegeerd bestuurder. "Ik ga er van uit dat ondertussen in de raad van bestuur van de VRT verder gewerkt wordt aan de besparingsplannen, samen met de directie", zegt ze.

Minister Lieten is straks te gast in "De keien van de Wetstraat" op Canvas.

Kris Peeters: "Veel respect"

Ook minister-president Kris Peeters (CD&V) zegt dat de beslissing werd genomen met wederzijds begrip. "De beslissing viel op basis van vertrouwelijke elementen".

"Ik heb heel veel respect voor wat Wauters voor de VRT heeft gedaan", voegt hij er aan toe.