België verhoogt contingent in Afghanistan lichtjes

Ons land gaat de bijdrage voor de ISAF-vredesmacht in Afghanistan beperkt opvoeren. Er komt een tweede opleidingsteam in Kunduz en wat bijstand voor de Afghaanse politie.

De verhoging is niet nieuw en was eerder al voorgesteld door minister van Defensie Pieter De Crem (CD&V). Nu heeft de ministerraad dus het licht op groen gezet.

Concreet komt er een tweede OMLT-team van 30 instructeurs in de Noord-Afghaanse stad Kunduz. Dat staat voor Operational Mentoring and Liaison Team of anders gezegd verbindings- en opleidingsactiviteiten. Dat team gaat samen met Afghaanse militairen op pad en geeft advies en opleiding. Het huidige OMLT-team in Kunduz bestaat uit Ardense Jagers.

Ons land zou ook twee of drie politiemensen en een magistraat leveren voor een Europese missie ter ondersteuning van de Afghaanse justitie. De regering gaat ook een speciale gezant voor Afghanistan en Pakistan benoemen. Die moet ons land vertegenwoordigen op het internationaal overleg terzake.

Wat extra ontwikkelingshulp betreft, zal die worden getoetst aan meer openheid en transparantie binnen de Afghaanse overheid, waar corruptie wijdverspreid is.

Naar 600 Belgische militairen in Afghanistan

Ons land heeft nu iets onder de 600 manschappen in Afghanistan. De meeste soldaten bewaken de luchthaven van Kaboel. Daarnaast is er een eenheid met F-16-gevechtsvliegtuigen in de zuidelijke stad Kandahar.

In het noorden heeft ons land een wederopbouweenheid en een OMLT-opleidingsmissie in de stad Kunduz.