Bourgeois betaalt nieuwe thuis van Kai Mook

Vlaams minister van Toerisme Geert Bourgeois (N-VA) maakt bijna zes miljoen euro vrij voor de bouw van een nieuw olifantenverblijf in het Mechelse dierenpark Planckendael. Vijftien Aziatische olifanten krijgen er in het kader van een wereldwijd kweekprogramma een nieuwe thuis.

De Koninklijke Maatschappij voor Dierkunde van Antwerpen (KMDA), die onder meer de Zoo van Antwerpen en Planckendael beheert, werkt actief mee aan het internationaal kweekprogramma voor de Aziatische olifant.

In het kader van dat kweekprogramma bouwt de KMDA in Planckendael een nagelnieuw olifantencomplex, bijna twee hectare groot, waar de olifantenkudde op een natuurlijke wijze kan leven.

"Het nieuwe olifantencomplex wordt ongetwijfeld een toeristische voltreffer voor Planckendael en zal heel wat extra bezoekers naar het dierenpark in Mechelen lokken", zegt Bourgeois. "De KMDA heeft met het olifantenverblijf bijzondere aandacht voor de beleving van de bezoekers. Ze zullen zich in de natuurlijke leefomgeving van de olifanten wanen."

Bourgeois steunt het project ten volle en maakt er de volgende jaren 5,73 miljoen euro voor vrij, ruim de helft van de totale kostprijs van 10,5 miljoen euro.

Eind 2011 verhuizen het bekende olifantje Kai Mook en haar familie naar het nieuwe olifantenverblijf in Planckendael. In de Zoo van Antwerpen verblijven vanaf dan enkel nog olifanten die niet in het kweekprogramma passen.