Dollarkoers stijgt door positief banenrapport

Amerikaans president Barack Obama heeft vrijdag het banenrapport van november begroet als "goed nieuws". De president waarschuwde wel dat er nog een lange weg af te leggen is. De publicatie van het banenrapport deed ook de goudprijs dalen.

In november gingen er in de VS 11.000 banen verloren. Dat is het laagste aantal sinds het begin van de recessie. "Het is goed nieuws dat juist komt in een periode van hoop", verwees Barack Obama naar de kerstdagen.

"De trend is positief, het rapport van vandaag is een welgekomen teken dat er betere dagen aankomen. Maar we moeten de zaken in de juiste context plaatsen. De weg blijft lang en elke job die verloren gaat, is er één te veel", zei Obama.

Het banenrapport had ook een positieve invloed op de Amerikaanse dollar. Die steeg vrijdag na de publicatie van het rapport. Als gevolg van de duurdere dollar werden heel wat grondstoffen, waaronder goud, fors goedkoper.