Koninklijke familie neemt afscheid van Alexander

In de Onze-Lieve-Vrouwekerk van Laken is prins Alexander begraven. De halfbroer van koning Albert overleed zondag aan een longembolie. Hij was 67 jaar.

Op de eerste rij in de kerk zaten Alexanders weduwe Léa Wolman en haar kinderen. De viering werd ook bijgewoond door koning Albert, koningin Paola, koningin Fabiola (foto bovenaan), prins Filip, prinses Mathilde, prins Laurent, prinses Claire en groothertog Henri van Luxemburg. Prinses Astrid en haar man prins Lorenz waren er niet. Zij verblijven momenteel in het buitenland.

De regering werd vertegenwoordigd door minister van Defensie Pieter De Crem. Onder de aanwezigen waren ook persoonlijke vrienden van Alexander, zoals Leopold Lippens en Herman De Croo.

Van de twee andere kinderen uit het huwelijk van Leopold III en Lilian Baels was enkel Marie-Esmeralda er. Marie-Christine, die jaren geleden met de familie brak, daagde niet op.

Na de misviering wordt de prins bijgezet in een kapel naast de Koninklijke Crypte.

Prins Alexander was de oudste zoon uit het tweede huwelijk van koning Leopold III met Lilian Baels, en dus de halfbroer van wijlen koning Boudewijn (overleden in 1993), koning Albert II en wijlen groothertogin Josephine Charlotte van Luxemburg (overleden in 2005).

Hij studeerde enkele jaren medicijnen en ging daarna in de handel. In de jaren zestig bezorgde hij zijn halfbroer Boudewijn meermaals kopzorgen door zijn voorliefde voor snelle auto's en hard rijden. In 1991 trouwde hij met Léa Wolman, die zich prinses mag noemen. Hun huwelijk bleef 7 jaar geheim omdat prinses Lilian de relatie veroordeelde. Het koppel kreeg samen geen kinderen.