NAVO stuurt 7.000 extra militairen naar Afghanistan

De NAVO-lidstaten gaan 7.000 extra soldaten leveren voor de ISAF-vredesmacht in Afghanistan. Secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen zegt dat hij voldoende toezeggingen van de lidstaten heeft gekregen voor dat aantal.

Volgens een tevreden NAVO-topman Rasmussen (foto) hebben 25 lidstaten nu beloofd om samen 7.000 extra militairen vrij te maken voor de ISAF-missie in Afghanistan. "Dat is solidariteit in actie en het zal een krachtig effect hebben op de grond", aldus Rasmussen.

Welke landen hoeveel soldaten leveren, is nog niet duidelijk, maar het aantal van 7.000 is het maximum waarop Rasmussen gehoopt had. Gisteren had Italië aangekondigd dat het duizend soldaten extra wou sturen. Andere landen zoals Georgië, Portugal, Polen en Slovenië wilden elk enkele honderden militairen beschikbaar houden.

De aantallen komen bovenop de meer dan 30.000 extra militairen die de Amerikaanse president Barack Obama had aangekondigd. Obama had eergisteren wel om een belangrijke bijdrage gevraagd van de andere NAVO-lidstaten en krijgt die nu.

Met de tijdelijke verhoging zou het aantal buitenlandse troepen in Afghanistan rond de 140.000 komen. De NAVO wil de taliban en de terroristen van Al Qaeda gevoelige klappen toebrengen, zodat vanaf 2011 het troepenaantal gevoelig verminderd kan worden. Dan zou het Afghaanse leger de strijd geleidelijk overnemen.

De voorbije twee jaar is het geweld in Afghanistan fors toegenomen. De taliban maken het er de NAVO-troepen lastig, maar tegelijk tieren corruptie en drughandel er welig. President Obama wil met de "surge" deze impasse nu doorbreken.

Nieuw offensief in de provincie Helmand

Net vandaag hebben 900 Amerikaanse Marines geholpen door enkele honderden Britse en Afghaanse militairen een grootscheeps offensief ingezet in de zuidelijke provincie Helmand.

Enkele honderden geallieerde troepen zijn er per helikopter geland achter de linies van de talibanrebellen. Tegelijk rukken grondtroepen op doorheen mijnenvelden van de taliban. Er zou een grote hoeveelheid explosieven en wapens zijn buitgemaakt.

In hetzeflde gebied is vorig jaar al hevig gevochten. Veel van de nieuwe groepen zullen wellicht naar Helmand gaan, waar de taliban nog erg sterk staan.