Van Roe volgt Wauters tijdelijk op bij VRT

VRT-topman Dirk Wauters heeft na overleg met de Vlaamse regering beslist om een einde te maken aan zijn baan als gedelegeerd bestuurder van de VRT. Wauters had deze middag een onderhoud met Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V), minister van Media Ingrid Lieten (SP.A) en vice-minister-president Geert Bourgeois (N-VA) over zijn functie bij de openbare omroep. Piet Van Roe (foto) volgt Wauters tijdelijk op als gedelegeerd bestuurder.

De voorbije dagen lekte in de pers dat de raad van bestuur van de VRT en de directie het oneens zijn over het bestuur van de openbare omroep.

"De Vlaamse regering houdt eraan de heer Wauters te danken voor de geleverde inspanningen de voorbije jaren en uit haar erkenning voor de behaalde resultaten”, klinkt het nu in een mededeling van de Vlaamse regering.

Dirk Wauters stond 2,5 jaar aan het hoofd van de VRT. In maart 2007 kondigde hij zijn overstap naar de openbare omroep aan. Op 1 juni 2007 werd hij aangesteld als gedelegeerd bestuurder. 2,5 jaar later neemt hij ontslag als topman van de VRT.

Zijn opvolger Piet Van Roe is voor de tweede keer in enkele jaren tijd gedelegeerd bestuurder ad interim. Na het ontslag van Tony Mary in 2006 leidde hij de VRT tot de komst van Dirk Wauters in 2007. Van Roe neemt de leiding over de openbare omroep nu opnieuw waar in een tijdelijke functie.

Het is de bedoeling dat Van Roe een efficiëntietraject zal uitwerken voor de VRT. Voorts is er afgesproken om in de nieuwe raad van bestuur van de openbare omroep ook "onafhankelijke bestuurders" te laten zetelen.

Van Roe geen onbekende voor openbare omroep

De 70-jarige Piet Van Roe werkte van 1964 tot 1999 voor de openbare omroep. Hij begon zijn carrière bij de radionieuwsdienst, waar hij in 1974 hoofdredacteur werd. Acht jaar later schopte Van Roe het tot directeur van de toenmalige Wereldomroep.

Als directeur-generaal Radio voerde hij later de netprofiliering van de verschillende radionetten door en stond hij aan de wieg van de oprichting van Radio Donna. Van 1996 tot aan zijn pensionering in 1999 was Van Roe algemeen directeur Televisie. Hij hervormde onder meer TV2 om tot Canvas. Acht jaar later werd hij voor het eerst aangesteld als gedelegeerd bestuurder ad interim.

Wauters geeft emotionele afscheidsspeech

Dirk Wauters heeft vannamiddag met een emotionele speech afscheid genomen van het VRT-personeel. "Ik wil jullie bedanken en feliciteren voor het schitterende werk dat jullie allemaal doen, één voor één, dag na dag, uur na uur", zei hij.

Hij zei dat het niet makkelijk zal zijn in de toekomst, maar hij benadrukte dat de VRT bij de top hoort van de Europese openbare omroepen. "Het is een fantastische tijd geweest", zei hij. "Het ga jullie goed."