Vermiste Courbet bij medewerker veilinghuis

In de woning van een medewerker van het veilinghuis Drouot in Parijs is een gestolen schilderij van de 19e-eeuwse Franse realist Gustave Courbet teruggevonden. Het schilderij was al vermist sinds 2004 en wordt geschat op 900.000 euro.

Drouot is een van de grootste veilinghuizen ter wereld. De medewerkers worden ook wel "col rouges" genoemd wegens hun zwarte uniform met rode kraag. Bij een van hen is nu een gestolen schilderij van Courbet teruggevonden. De man heeft de diefstal inmiddels toegegeven, schrijft het nieuwsmagazine nouvelobs.com.

Eergisteren had de Franse politie al negen bedienden van Drouot en hun familieleden opgepakt op verdenking van het ontvreemden van kunstwerken die voor veiling bestemd waren. Behalve de vermiste Courbet zijn inmiddels al een resem andere waardevolle voorwerpen gerecupereerd.

Drouot werd al jarenlang geplaagd door mysterieus verdwijnende objecten. "Hoogtepunt" op dat vlak was een vrachtwagen met art deco-objecten ter waarde van 2,5 miljoen euro, die bij het transport in 1990 spoorloos verdween.

In totaal worden niet minder dan 110 "cols rouges" verdacht van kunstdiefstal.