"De olieprijs is perfect"

De minister van Olie van Saoedi-Arabië ziet geen reden om meer olie op te pompen. "De markt is stabiel. De olieprijs is perfect en alle investeerders, consumenten en producenten zijn blij", zei Ali al-Naimi. De prijs voor een vat olie draait momenteel rond de 75 dollar.

Al-Naimi deed de uitspraken in de Egyptische hoofdstad Caïro waar de olieministers uit de Arabische wereld dit weekend vergaderen. Later deze maand komen de olieproducerende en -exporterende landen -of OPEC- samen in het Afrikaanse land Angola om te bespreken of ze meer olie gaan oppompen. Maar voorlopig lijkt de kans klein dat de productiequota omhoog gaan. Dat zou nochtans de olieprijs naar beneden brengen.

De olieprijs schommelt al een tijdje rond de 75 dollar per vat. Die prijs heeft de afgelopen 16 maanden extreme prijsschommelingen gezien. In de zomer van vorig jaar werd tot net geen 150 dollar betaald voor een vat. Door de crisis zakte de prijs echter in elkaar. De OPEC besloot toen om de olieproductie te verlagen. Sinds het voorjaar is de prijs opnieuw beginnen te klimmen tot zo'n 75 dollar per vat.

Niet de extreme hoge prijs van vorig jaar, maar hoog genoeg om producten in de winkel duurder te maken en de kosten voor bedrijven op te jagen. Maar volgens de Algerijnse minister van Olie "zal het nog een tijde duren eer de olieproductie omhoog zal gaan".