"Victor Jara kan nu rusten in vrede"

De resten van de Chileense zanger Victor Jara zijn vandaag begraven op het kerkhof van Santiago in Chili. De zanger was een van de bekendste slachtoffers van dictator Augusto Pinochet.

Victor Jara werd in 1973 gefolterd en vermoord door medestanders van Pinochet. De populaire zanger was toen 40 jaar. Zijn lichaam werd in juni opgegraven om uitsluitsel te geven over de omstandigheden van zijn dood. Een rechtbank oordeelde dat hij gefolterd was en neergeschoten met meer dan dertig kogels.

Meer dan 3.000 mensen woonden de tweede begrafenis van de zanger bij. "Victor Jara kan nu rusten in vrede", zei de Chileense president Michelle Bachelet.

Jara was een geliefd theaterdirecteur en folkzanger, lid van de Chileense Communistische Partij. Zijn weduwe Joan Turner, een Britse danseres, stond naast de kist van haar man en begroette gasten tijdens de driedaagse wake.

Na de coup van Pinochet, waarbij de linkse president Allende werd afgezet, werden duizenden Chilenen opgepakt. Jara werd naar het nationale stadion in Santiago gebracht, waar hij gefolterd en gedood werd.