Italianen massaal op straat tegen Berlusconi

In Rome zijn honderdduizenden manifestanten opgestapt in een betoging tegen de Italiaanse premier Silvio Berlusconi. Ook in de rest van de wereld zijn er manifestaties. De betogers willen het ontslag van de premier en mediamagnaat.

De betoging kwam er na een oproep op de internetsite Facebook om een No Berlusconi Day te houden. Al snel waren er meer dan 350.000 leden die de oproep ondersteunden.

Zevenhonderd bussen, vier extra treinen en een veerboot vanuit Sardinië moesten al die mensen naar Rome brengen. Volgens de organisatoren waren er zo'n 300.000 betogers in de straten van Rome.

De betogers droegen vooral paars, "de enige kleur die de politiek vrij heeft gelaten", een kleur die de rouw symboliseert, maar ook energie en vastberadenheid. Er waren toespraken van verschillende bekende Italianen, onder meer schrijver Dario Fo en filmmaker Nanni Morretti.

De manifestanten storen zich vooral aan het overwicht dat de mediamagnaat heeft in de media, waardoor de oppositie volgens hen monddood wordt gemaakt, en de vele corruptie- en fraudezaken waar Berlusconi in verwikkeld zit.

Tegen de Italiaanse premier lopen momenteel twee processen, een wegens fraude bij zijn media-imperium en een wegens corrruptie. In het verleden is Berlusconi in eerste instantie al veroordeeld wegens verschillende misdrijven, namelijk meineed, omkoping en fraude.

De door de regering van Berlusconi ingediende verjaringswetgeving en immuniteitswet leidden in beroep tot vrijspraak of ontslag van rechtsvervolging. Ook nu heeft Berlusconi een wetsvoorstel klaar dat de termijn voor processen zou inkorten, zodat hij opnieuw zou kunnen ontsnappen aan vervolging wegens verjaring.