Krijgswet afgekondigd in Filipijnse provincie

De Filipijnse regering heeft de krijgswet ingesteld in de zuidelijke provincie Maguindanao. Vorige week lieten daar 57 mensen het leven in een waar bloedbad, ingegeven door politieke motieven. Dinsdag werd de hoofdverdachte aangehouden.

Vorige week maandag werd een verkiezingskaravaan van de politicus Ismael Mangudadatu overvallen. Die was op weg om de kandidatuur van Mangudadatu voor de gouverneursverkiezingen van volgend jaar officieel in te dienen. Al jaren echter zwaait de Ampatuan-clan de plak in de provincie. Eerder deze week werd de zoon van de gouverneur en clanleider aangehouden en in beschuldiging gesteld.

Het bloedbad leidde tot heel wat verontwaardiging in de eilandengroep. Niet alleen omdat veel van de slachtoffers brutaal verminkt waren, maar ook omdat Ampatuan een politieke bondgenoot is van huidig presidente Gloria Macapagal Arroyo. Volgend jaar zijn er verkiezingen in de Amerikaanse ex-kolonie.

Clanleider aangehouden

Hoewel de hoofdverdachte achter slot en grendel zit, heeft de regering de krijgswet ingesteld. Er zouden geruchten circuleren dat een aantal groeperingen zich aan het bewapenen zijn om een eventuele arrestatie in verband met het bloedbad desnoods met geweld te verhinderen. Door de krijgswet kunnen soldaten verdachten arresteren zonder een bevel van een onderzoeksrechter.

Het is de eerste keer in 28 jaar dat zo'n drastische maatregel werd genomen. Uren nadat de wet werd afgekondigd werd Andal Ampatuan, gouverneur en clanleider, aangehouden. Ook andere arrestaties werden verricht. Wellicht wil Arroyo aantonen dat ze niet terugdeinst om haar politieke bondgenoot aan te pakken.