Man probeerde kangoeroes te smokkelen

De Indonesische politie heeft een man aangehouden die probeerde per boot tien zeldzame kangoeroes het land in te smokkelen. Vijf van de tien kangoeroes waren al gestorven. De vijf overlevende dieren werden naar een opvangcentrum gebracht.

De Indonesische man werd aangehouden op het ogenblik dat hij de kangoeoroes aan land wilde brengen in de stad Surabaya op Oost-Java. Vijf van de dieren hadden de tocht vanuit Nieuw-Guinea niet overleefd.

Het ging om kleine boomkangoeroes uit de regenwouden van Nieuw-Guinea, een bedreigde soort.

De illegale handel in zeldzame, exotische dieren tiert welig in Indonesië, waar de corruptie wijd verbreid is en de politie weinig toeziet op het naleven van de wetten die de natuur moeten beschermen. De man riskeert vijf jaar cel en een boete van 100 miljoen rupiah (7.000 euro).

Kangoeroes komen alleen voor in Australië en op het eiland Nieuw-Guinea, dat verdeeld is in de Indonesische provincie Papoea en het onafhankelijke land Papoea Nieuw-Guinea.

lees ook