Obama komt naar einde van klimaattop

De Amerikaanse president Barack Obama zal de cruciale laatste dag van de klimaattop in Kopenhagen bijwonen. Dat heeft een woordvoerder van het Witte Huis bekendgemaakt. De top gaat nu maandag van start.

Obama had eerder beloofd dat hij enkel het begin van de top op 9 december zou bijwonen, maar daar kwam vooral in de Europese hoofdsteden veel kritiek op. "Als sommige mensen het begin van de top bijwonen en anderen het einde, wanneer moeten we dan beslissingen nemen?", vroeg de Franse president Nicolas Sarkozy zich onlangs af.

Volgens het Witte Huis heeft de president na overleg met andere leiders besloten dat de meeste vooruitgang geboekt kan worden als hij tegen het einde van de onderhandelingen mee aan  de onderhandelingstafel schuift. In totaal maken meer dan honderd staatshoofden en regeringsleiders tussen 7 en 18 december hun opwachting in Kopenhagen. Vorige maand kondigde Obama op een top in Azië aan dat een algemeen bindend akkoord niet tot de mogelijkheden behoort.

In de aanloop naar de klimaattop in Kopenhagen heeft het kabinet van Nepal vandaag op bijzondere wijze aandacht gevraagd voor de klimaatveranderingen in eigen land. De 21 ministers vergaderden een half uur op de Mount Everest, met hulp van zuurstofmaskers en warme kleding.

Studies hebben uitgewezen dat de temperatuur op de Mount Everest nog sneller stijgt dan in de rest van Zuidoost-Azië. De regering hoopt dat de vergadering net zoveel media-aandacht zal opleveren als een soortgelijke mediastunt van de Maldiven. Het kabinet van deze eilandengroep vergaderde in oktober onder water.