Open VLD: tweede ronde tussen Keulen en De Croo

Gewezen Vlaams minister Marino Keulen heeft erg nipt de eerste ronde van de voorzittersverkiezingen bij Open VLD gewonnen. Hij haalde 36 procent van de stemmen. Aangezien dat minder is dan 50 procent, komt er een tweede ronde waarin hij het opneemt tegen ondernemer Alexander De Croo, die 35 procent haalde.

Keulen haalde uiteindelijk slechts 261 stemmen meer dan De Croo, maar was blij met het resultaat. "De eerste etappe hebben we gewonnen, nu gaan we voor de eindzege volgende week. We gaan nog een week campagne voeren, maar dit is een hoopgevend signaal."

Alexander De Croo moet volgende week Keulen het vuur aan de schenen leggen. "Deze uitslag is beter dan ik had gehoopt, ik krijg er hoe langer hoe meer zin in. Het verschil met Marino Keulen is ook kleiner dan ik had verwacht, ik ben erg blij."

De derde kandidate, gewezen kabinetschef Gwendoline Rutten, valt af met 28 procent. Zij heeft al gezegd dat ze geen stemadvies zal geven aan de leden die voor haar hebben gestemd. "Ik kan niet verstoppen dat dit pijn doet, maar ik ben ook blij met al die mensen die hun stem op mij hebben uitgebracht. Ik ga eens goed slapen en alles op een rijtje zetten. Een week is lang en volgende week zien we wel."

De komende dagen krijgen de leden van Open VLD opnieuw de kans om hun stem uit te brengen. Het resultaat van de tweede ronde zou volgende week zaterdag worden bekendgemaakt.