Vragen bij Mechelse camera's tegen criminaliteit

De privacycommissie stelt zich vragen bij het voorstel van burgemeester van Mechelen Bart Somers (Open VLD) om auto's op de invalswegen van zijn stad te scannen en te onderzoeken via camera's.

Het stadsbestuur van Mechelen gaat 30 vaste beveiligingscamera's plaatsen rond de stad. Op alle invalswegen komen begin volgend jaar camera's die alle voertuigen kunnen registeren die Mechelen in of uit rijden. Op die manier wil de stad onder meer gestolen en geseinde voertuigen snel terugvinden, want daar worden heel veel criminele feiten mee gepleegd.

"ik denk dat dit een instrument is in de strijd tegen de criminaliteit", zegt burgemeester Bart Somers (Open VLD). "In Mechelen zijn er jaarlijks 500 woninginbraken en uit analyse van de politie blijkt dat het grote delen daarvan afkomstig is van rondtrekkende dadergroepen die afgezakt komen van elders. Ik vind dat we daar iets aan moeten proberen te doen."

Maar Willem De Beukelaere van de privacycommissie heeft kritiek op het plan. "Enkel de relevante gegevens mogen naar de politie. Gegevens die niet relevant zijn, moeten onmiddellijk vernietigd worden". Bovendien moeten de technieken daarbij tot een minimum beperkt worden, aldus De Beukelaere.

Mechelen is niet de eerste stad in de provincie Antwerpen die een dergelijk cameranetwerk plaatst. In en om Turnhout worden op dit moment al gelijkaardige camera's gezet. De eerste drie daarvan zijn al in werking en daarmee is zeer recent ook al één geseind voertuig opgespoord.