Wilders gedagvaard voor belediging van moslims

De controversiële Nederlandse politicus Geert Wilders is door het Nederlandse Openbare Ministerie gedagvaard in een strafzaak tegen hem. Wilders wordt vervolgd voor het aanzetten tot haat, aanzetten tot discriminatie en belediging van moslims.

De zaak tegen de leider van de Partij Voor de Vrijheid loopt al een tijdje. Het gerecht onderzocht vorig jaar naar aanleiding van tientallen aangiften, uitspraken van Wilders over de islam en moslims in de Volkskrant, in een column en in zijn controversiële film "Fitna". In januari besloot men om het parlementslid voor de rechter te brengen.

Lange tijd was het onduidelijk wanneer dit precies zou zijn. Een paar maanden geleden werd bekend dat het proces op 20 januari zal beginnen, hoewel de inhoudelijke behandeling later zal volgen. Gisteravond is de dagvaarding in de bus van de politcus gevallen. Wilders heeft hem meteen op de website van zijn partij gezet.

De advocaat van Wilders, Abraham Moszkowicz, tekent alvast beroep aan tegen een deel van de dagvaarding, namelijk het beledigen van een groep. Volgens Wilders' advocaat moet dat komen te vervallen. Eerder sprak de Hoge Raad -de hoogste rechtsprekend instantie in Nederland- een actievoerder vrij die een poster voor zijn raam hing met de tekst "Stop het gezwel dat islam heet".

In die zaak oordeelde de Hoge Raad dat niet iedere kritiek op een godsdienst ook meteen kritiek op de gelovigen inhoudt.