Beide kandidaten eisen overwinning op in Roemenië

Volgens de eerste exitpolls heeft de socialist Geoana de tweede ronde presidentsverkiezingen in Roemenië gewonnen. Hij heeft alvast de overwinning opgeëist, maar zijn tegenstander en huidig president Basescu claimt ook de overwinning.

Bij het sluiten van de stembureaus werden de resultaten van twee exitpolls bekendgemaakt. De eerste gaf 50,8 procent voor Geoana (foto links) en 49,2 voor Basescu (foto rechts), de tweede zette de socialist op 51,6 procent en de president op 48,4 procent. Een nek-aan-nekrace dus, die niet hoeft te verbazen aangezien het verschil tussen beide tijdens de eerste ronde op 22 november ook al miniem was.

Beide kandidaten hebben alvast de overwinning opgeëist. Volgens Basescu zijn de vrijgegeven exitpolls niet betrouwbaar en wijzen "correcte peilingen" wel op een overwinning voor hem. Geoana - een voormalige minister van Buitenlandse Zaken- noemt zijn overwinning "een overwinning voor degelijkheid en voor alle burgers die een beter leven willen". Bij de vorige ronde gingen al geruchten de ronde over fraude.

Land in politieke en economische crisis

Roemenië is twee jaar geleden lidstaat geworden van de Europese Unie en heeft erg te lijden onder een politieke en economische crisis. Sinds de val van de regering begin oktober wordt het land geleid door een interim-kabinet. Begin oktober viel de regering, nadat premier Boc, een politieke bondgenoot van Basescu, zijn minister van Binnenlandse Zaken Dan Nica ontsloeg. Nica is lid van Sociaal-Democratische Partij (PSD) van Geoana.

Bovendien heeft de crisis in Roemenië hard toegeslaan. Het land wacht op een lening van zo'n 20 miljard euro van het Internationaal Monetair Fonds. Door de politieke instabiliteit is de lening uitgesteld waardoor de regering het steeds moeilijker heeft om de rekeningen te betalen. Bovendien heeft de EU al vaak kritiek geleverd op de corruptie in het land.