Bolivia kiest een nieuwe president

In Bolivia zijn de stembureaus dichtgegaan voor de presidentsverkiezingen. Naar alle waarschijnlijkheid zal de linkse president Evo Morales aan een tweede ambtstermijn mogen beginnen. Iets wat de VS niet graag zal zien gebeuren.

In 2005 won Morales (foto) de presidentsverkiezingen aan het hoofd van de Movimiento al Socialismo (MAS), een socialistische partij die het vooral opneemt voor de arme boeren in het Zuid-Amerikaanse land. Morales schreef toen geschiedenis, want hij werd de eerste inheemse leider van het land. Tot op de dag van vandaag blijft hij razend populair bij de boeren en de inheems, indiaanse bevolking.

Maar vooral in de rijkere, oostelijke provincies zien ze in Morales een gevaarlijke populist, die van Bolivia een soort tweede Venezuela wil maken, naar het voorbeeld van de autoritaire en populistische president Hugo Chavez. Ondanks die kritiek zal Morales waarschijnlijk zonder al te grote problemen de verkiezingen winnen. De arme inheemse bevolking vormt immers tweederde van de bevolking. Bovendien zijn er twee conservatieve kandidaten, die daardoor de conservatieve stemmen onder elkaar zullen verdelen. Zowel een voormalige gouverneur als een rijke zakenman dingen naar de conservatieve stem.

Naar een derde termijn?

De Bolivianen kiezen ook een nieuw parlement en daar hoopt de partij van Morales tweederde van de zitjes te veroveren. Dat zou de weg openen naar een grondwetswijziging die drie ambstermijnen voor een president zou toelaten, hoewel Morales met opzet onduidelijk is over de kwesie. Sowieso zal hij met een volgzaam parlement de transformatie in het land kunnen doorzetten.

Zo nationaliseerde hij de gasindustrie en heeft hij aangegeven dat hij de controle van de staat op economie wil vergroten als hij een duidelijk mandaat krijgt van de kiezer. Die houding komt hem in Washington op zware kritiek te staan. Samen met Chavez zien de Amerikanen hem als het voorbeeld van een extreem-linkse populist die de stabiliteit op het continent bedreigt. Maar daar trekt Morales zich niet echt iets van aan.