Dan toch akkoord over kieswet in Irak

In Irak heeft het parlement unaniem een nieuwe kieswet goedgekeurd. Vorige maand had vicepresident Hashemi zijn veto gesteld tegen een eerdere versie. De weg naar verkiezingen volgend jaar ligt nu open.

De parlementsleden werden 's avonds laat opgeroepen om de wet goed te keuren voor de ultieme deadline van middernacht. Dan zou vicepresident Hashemi (foto) immers opnieuw zijn veto gesteld hebben tegen de wet. Hij vond dat de soenni-meerderheid te weinig zitjes kreeg in eerdere versies. Door zijn veto werd de oorspronkelijke datum voor verkiezingen op 16 januari niet langer haalbaar.

Hashemi kan zich nu wel vinden in het nieuwe akkoord en "dankt het Iraakse volk voor deze historische overwinning". Volgens de voorzitter van het parlement zouden de tweede parlementsverkiezingen sinds de val van het regime van Saddam Hoessein plaatsvinden op 27 februari. Het compromis zou trouwens bereikt zijn onder supervisie van de Verenigde Staten en de Verenigde Naties.