Een cocktail zonder alcohol mét alcoholsmaak

De Nederlandse tv-kok Pierre Wind heeft een alcoholvrije cocktail bedacht die volgens hem toch naar alcohol smaakt. Met als ingrediënt sushi-azijn in plaats van rum, smaakt de "caipirinhee" nagenoeg hetzelfde als de cocktail caipirinha, aldus de chefkok.

De caipirinhee is een van de 14 recepten voor alcoholvrije cocktails die Wind bedacht heeft voor de alcoholpreventiecampagne "happy drinks". De campagne moet het comazuipen onder Nederlandse jongeren tegengaan.

Wind noemt de cocktail met sushi-azijn een "mega-vondst". Volgens de kok hebben alle veertien drankjes een bepaalde "kick". Zo zou The Battery, met als ingrediënt sechuan buttons, smaken "alsof je een batterij hebt ingeslikt". Wat blijkbaar iets positiefs is. Sechuan buttons zijn overigens eetbare Chinese bloemknoppen die een tintelende sensatie in de mond geven.

Wind hoopt dat cafés en bars de drankjes zullen schenken. Het aanbod alcoholvrije dranken is veel te klein, vindt hij. "Als het alternatief een flauwe sinaas is, dan nemen jongeren toch liever dat biertje", aldus Wind. Hij wil ook scholen benaderen om via schoolfeesten jongeren warm te maken voor het alcoholvrije alternatief.

De happy drinks zijn volgens de kok niet de ultieme oplossing tegen alcoholmisbruik onder jongeren, maar het helpt wel. "Iedere happy drink die een jongere bestelt, is weer een biertje minder", besluit hij.
 

lees ook