Huisarts Cosyns buiten verdenking gesteld

De Gentse Huisarts Marc Cosyns is buiten verdenking gesteld voor moord. Bijna twee jaar geleden voerde hij euthanasie uit op een 88-jarige vrouw die ongeneeslijk ziek was, maar niet terminaal. Haar zoon diende toen een klacht in.

De huisarts, verbonden aan de UGent en euthanasiespecialist, voerde begin januari vorig jaar op verzoek van zijn patiënt euthanasie bij haar uit. Cosyns volgde alle wettelijke voorwaarden en procedures, maar na de euthanasie betwistte de zoon van de vrouw dat de euthanasie gerechtvaardigd was.

De vrouw van 88 verbleef in een rusthuis, was ongeneeslijk ziek, maar niet terminaal. Ze leed aan allerlei aandoeningen die haar ondraaglijk leed bezorgden, waardoor ze voldeed aan de voorwaarden voor euthanasie. Haar eigen huisdokter wilde haar niet helpen en daarom nam ze contact op met dokter Cosyns.

Na bijna twee jaar heeft de onderzoeksrechter beslist om dokter Cosyns niet te vervolgen. "Ik ben zeer blij dat het recht van de patiënte gevrijwaard is", reageerde dokter Cosyns opgelucht. Bijna twee jaar lang hing hem een mogelijke vervolging voor moord boven het hoofd. "Bij patiënten en familieleden bestaan nog heel wat misverstanden over euthanasie bij niet-terminale aandoeningen, maar het kan wel degelijk", verduidelijkte hij nog.