Kopenhagen maakt zich op voor de Klimaattop

In Kopenhagen wordt alles in gereedheid gebracht voor de tiendaagse Klimaattop. Er zijn deelnemers uit meer dan 190 landen. Ze zoeken oplossingen om de klimaatveranderingen tegen te gaan.

De Klimaattop is het grootste diplomatiek overleg ter wereld. Er zijn afgevaardigden van 193 landen. 15.000 gasten zullen gedurende twee weken onderhandelingen voeren of bijwonen als deelnemer. 

Denemarken probeert alvast de conferentie zo milieuvriendelijk mogelijk te organiseren. De 40.000 ton extra CO2-uitstoot die sowieso vrijkomt, wordt gecompenseerd door een vervuilend bedrijf  in Bangladesh te moderniseren.

Even na de middag was er een bommelding aan het congrescentrum. Dat veroorzaakte enkele praktische problemen en files.

VN wil 20 miljard euro voor arme landen

Aan de vooravond van de Klimaattop zegt VN-klimaatchef Yvo De Boer dat de volgende drie jaar 20 miljard euro moet worden vrijgemaakt voor arme landen die de klimaatverandering het ergst gewaarworden. De Boer wil niet dat de donorlanden hun geld een beetje herverdelen of oude beloftes waarmaken.

Ook op langere termijn is veel meer geld nodig zegt hij. De Boer ziet Kopenhagen als een belangrijk keerpunt, omdat er nog nooit zoveel concrete beloftes zijn gedaan.