Liberaal politicus Lambsdorff is overleden

In Duitsland is de vroegere liberale politicus Otto Lambsdorff overleden. Hij was een van de meest invloedrijke politici voor de liberalen van de Freie Demokratische Partei (FDP), naast Hans-Dietrich Genscher. Lambsdorff is 82 jaar geworden.

Otto Friedrich Wilhelm Freiherr von der Wenge Graf Lambsdorff was minister van Economie van '77 tot '84 in het toenmalige West-Duitsland. Hij moest aftreden door een schandaal rond partijfinanciering, de zaak-Flick. Het bedrijf Flick, een groot Duits conglomeraat, had verschillende partijen geld gegeven "om het politieke landschap te cultiveren". Lambsdorff werd ervan beschuldigd steekpenningen te hebben aanvaard van Flick.

Daarna was hij van 1988 tot '93 nog partijvoorzitter en later werd hij erevoorzitter van de FDP, de kleinste partij binnen de centrumrechtse coalitie van bondskanselier Angela Merkel. Na een oppositiekuur zit de FDP nu immers opnieuw in de regering in Duitsland. De huidige sterke man van de FDP, Guido Westerwelle, is minister van Buitenlandse Zaken.

Lambsdorff overleed zaterdag in een ziekenhuis in Bonn. Hij is 82 jaar geworden.