Milquet is hoopvol voor oplossing BHV

Vicepremier en CDH-voorzitster Joëlle Milquet ziet ruimte over een akkoord rond de kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde. Tussen de twee uitersten, de eenvoudige splitsing van BHV en een uitbreiding van het Brussels gewest, is er volgens haar een oplossing mogelijk.

Dat zei ze vanochtend in het televisieprogramma Le 7ième jour op de RTBF. Milquet vindt het een goed idee dat Jean-Luc Dehaene in alle discretie en ver van de media een oplossing probeert te zooeken. "Hij luistert en zal met voorstellen voor de dag komen", liet ze verstaan op de Franstalige openbare omroep. Milquet liet zich ook positief uit over premier Yves Leterme en de sfeer binnen de regering.

Het is niet de eerste keer dat een Franstalig politicus zich hoopvol uitlaat over een onderhandelde oplossing voor BHV. Nog voor Dehaene werd aangesteld als koninklijk opdrachthouder liet PS-ondervoorzitter Philippe Moureaux verstaan dat een splitsing van BHV "onvermijdelijk" is, weliswaar met compensaties voor de Franstaligen.

Mogelijke compensaties zijn de benoeming van de drie Franstalige burgemeesters in de Vlaamse rand of de Vlaamse inspectie in Franstalige basisscholen in faciliteitengemeenten. Maar dat zijn allemaal bevoegheden van de Vlaamse regering, waar N-VA in de meerderheid zit. De partij heeft al laten verstaan dat grote toegevingen onbespreekbaar zijn en dat het Vlaamse voorstel om BHV te splitsen goedgekeurd moet worden.