Queen wil een kerst zonder paparazzi

De Britse koningin Elisabeth heeft de kranten gewaarschuwd geen paparazzifoto's te publiceren van de koninklijke familie. Fotografen op de openbare wegen rond het landgoed Sandringham in Norfolk zullen deze kerst extra in de gaten gehouden worden.

De advocaten van de koningin wezen de dagbladen erop dat ze zich moeten houden aan de privacyregels in hun eigen reglementen.

In het verleden brachten fotografen urenlang door in de omgeving van Sandringham om kiekjes te schieten van de koninklijke familie. Vooral foto's van prins William en Kate Middleton zijn erg gegeerd.

De Britse royals vinden dat ze recht hebben op privacy tijdens alledaagse privéactiviteiten. Ze erkennen wel dat er een openbaar belang is in henzelf en in wat ze doen, maar vinden dat het fotograferen van privéactiviteiten hier niet onder valt.

Volgens royaltywatchers is het zeker nog niet zover dat de Britse koninklijke familie gerechtelijke stappen zal ondernemen als hun privacy geschonden wordt door fotografen. Maar ze kiezen toch duidelijk voor een strengere aanpak, nadat ze jaren lang een oogje dichtknepen.

Enkele jaren geleden drukte prins Wiliam (kleine foto rechts) ook al zijn bezorgdheid uit, nadat hij en Kate op een agressieve manier gevolgd werden door paparazzi.