Surfende kerstman huldigt drijvende kerstboom in

In Rio de Janeiro, in Brazilië, is de grootste drijvende kerstboom ter wereld gisterenavond ingehuldigd. De boom drijft rond op een meer vlakbij het strand van Ipanema. Het gevaarte is 85 meter hoog, wat overeenkomt met een flatgebouw van 28 verdiepingen, en is versierd met 3 miljoen lampen en 52.000 guirlandes.

De artificiële boom - in Rio de Janeiro heeft een tropisch klimaat waarin geen echte sparren gedijen - heeft ook een elektronisch carillon dat kerstliederen ten gehore brengt van de wandelaars langs de lagune.

Het is de dertiende keer dat de kerstboom ronddrijft op het Rodrigo de Freitas-meer. De boom is, naast het beeld van Christus-de-Verlosser, de Suikerbroodberg en de stranden van Copacabana en Ipanema een van de toeristische attracties van de Braziliaanse stad. Hij staat ook vermeld in het Guinness Book of Records.

Naar aanleiding van de inhulding was er een groot concert aan de oevers van het meer. Verschillende bekende Braziliaanse zangers en zangeressen traden op met een symfonisch orkest. Op het programma stonden voor de gelegenheid geen zwoele bossa nova- of sambanummers, maar melige kerstliederen.

De ster van het hele gebeuren was echter een anonieme favelabewoner, die getooid met witte baard, rode muts, T-shirt en short op een surfplank op het meer de aanwezigen kwam begroeten.

Kerstmis is in Brazilië ook een feest voor kinderen, dus net als Sinterklaas in Antwerpen, kwam "Papai Noel" in Rio vanop het water naar de kinderen toe.

lees ook