Woelige herdenking van dode scholier

In de Griekse hoofdstad Athene zijn er rellen uitgebroken bij de herdenking van de dood van de 15-jarige scholier Alexis Grigoropoulos, exact een jaar geleden. Zo'n 6.000 politieagenten zijn ingezet om elke vorm van oproer de kop in te drukken.

De oproeppolitie heeft traangas ingezet, nadat gemaskerde jongeren met stukken marmer begonnen te gooien en brandjes stichtten in de Atheense straten en pleinen. Gisteravond werden honderd jongeren opgepakt in een voorstad bij de inbeslagname van mokers, gasmaskers en flessen voor molotovcocktails in een schuilplaats.

De regering heeft in Athene zesduizend politieagenten ingezet om te voorkomen dat de herdenking van de dood van de 15-jarige scholier Alexis Grigoropoulos tot rellen zou leiden. De gewelddadige dood van Grigoropoulos leidde vorig jaar tot wekenlange rellen in Griekenland. Die begonnen met protesten van scholieren en studenten, maar gewelddadige anarchisten mengden zich in het conflict. Even leek het land op de rand van een sociale revolutie te staan.

Proces volgend jaar

Exact een jaar na de dood van Grigoropoulos zijn er opnieuw rellen, hoewel minder hevig dan vorig jaar. Anarchisten vielen vannacht de universiteit binnen en vervingen de Griekse vlag met die van de anarchistische beweging. De rector van de universiteit raakte daarbij gewond. De familie van de Grigoropoulos riep gisteren op om de dood van hun zoon niet gewelddadig te herdenken. Twee politieagenten moeten volgend jaar voor de rechter verschijnen voor hun aandeel in de dood van Grigoropoulos, die door een politiekogel dodelijk geraakt zou zijn.