Luidsprekers aan de moskee in Beringen?

De Fatih-moskee in Beringen heeft bij het stadsbestuur een aanvraag ingediend om de gelovigen op te roepen tot gebed via luidsprekers aan het gebouw. Het schepencollege wil nog deze week een beslissing nemen.

De Fatih-moskee in een van de weinige moskeeën in België die een minaret heeft. De moskee heeft nu een aanvraag ingediend bij het stadsbestuur om luidsprekers te hangen aan het gebouw, zodat de muezzin, die oproept tot het gebed, in de straten hoorbaar is.

Burgemeester Marcel Mondelaers (CD&V) wil voorlopig geen commentaar kwijt. Gehoopt wordt dat er nog deze week een beslissing wordt genomen. Er wordt advies ingewonnen bij onder meer de dienst Milieu en het politiereglement wordt onderzocht in verband met geluidsoverlast.

Tweede schepen Anne Cuypers (CD&V) zegt in De Standaard dat het er ook van afhangt hoe vaak de moskee een oproep tot gebed wil doen. Volgens haar is de moslimvereniging zelf geen vragende partij om vijf keer per dag op te roepen tot gebed.

De oppositie is alvast niet te spreken over mogelijke luidsprekers aan de moskee. "We hebben in Beringen een goede relatie met de moslimgemeenschap. Dit voorstel is naar mijn gevoel een brug te ver. Ze zoekt de confrontatie", zegt Jan Vanhamel (Open VLD).

Oproep tot gebed weerklinkt al in Genk

In Heusden-Zolder en in Genk hangen er al langer luidsprekers aan de moskeeën. "Zij zijn wel onderworpen aan dezelfde regels over geluidsoverlast als zeg maar kerkklokken, grasmaaiers, feestjes en dergelijke", zegt Jef Gabriëls (CD&V), burgemeester van Genk.

"Er is afgesproken dat ze 's ochtends vroeg en 's avonds laat geen lawaai maken. Dan gebeurt de oproep heel stil, eigenlijk alleen symbolisch. Zolang het geluid de andere inwoners niet stoort, is er geen probleem. Wie zich niet aan die geluidsnormen houdt, kan worden gestraft met een gemeentelijke administratieve sanctie."

In samenwerking met de stad zou de Genkse geloofsgemeenschap nadenken over een oproep tot gebed per sms.

"Niet aan de orde"

Bij de Unie van Moskeeën zijn ze geen vragende partij voor luidsprekers, luidt het in De Standaard. "De oproep maakt deel uit van het gebed, maar meestal gebeurt dat binnenskamers. Het is zeker nier aan de orde om het hoog op de minaret te laten schallen. Dat zou de mensen wakker roepen en is dus zeker geen prioriteit."

Het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding hoopt dat het Beringse stadsbestuur de aanvraag goedkeurt. "Klokkengelui is dezelfde uiting van religie en in de grondwet staat dat er vrijheid van godsdienst is", laat voorzitter Jozef De Witte optekenen. "Een verbod op de muezzin betekent ook onze eigen vrijheid beknotten."

Meest gelezen