Krijgt Leopold II straks zijn hand terug?

De actiegroep De Stoete Ostendenoare wil de afgezaagde hand van het beeld van Leopold II teruggeven, als de stad de waarheid rond de misdaden van de voormalige koning erkent.

De actiegroep hakte vijf jaar geleden de hand af van de beeldengroep "De dank va nde Congolezen aan Leopold II" het beeld dat op de Zeedijk staat. Nadien volgden nog nachtelijke acties aan het beeld van koning Boudewijn, het borstbeeld van Leopold II en het gerechtsgebouwen.

Na enkele maanden windstilte heeft de actiegroep opnieuw van zich laten horen. De groep zegt nu dat ze de hand van Leopold II wil teruggeven, als de stad Oostende de waarheid rond de misdaden van Leopold II erkent. Volgens de Stoete Ostendenoare is de stad vergeten dat alles wat er in Oostende is gebouwd, betaald is met bloedgeld van de wanpraktijken van Leopold II in Congo.

Het is nog altijd niet duidelijk wie er achter de actiegroep schuilt.

Meest gelezen